MKRUS2

Monique Krüs

Componist, Sopraan

Biografie

Sopraan Monique Krüs werd in 1959 geboren in Utrecht. Op 12-jarige leeftijd begon zij met gitaarlessen en al snel schreef zij haar eerste songs. Na haar eindexamen studeerde ze 3 jaar psychologie aan de universiteit van Utrecht en trad ze op met haar eigen jazztrio. Het zingen beviel zo goed dat ze toelating deed voor de opleiding klassieke zang aan het Utrechts conservatorium. Met succes. Haar studie sloot ze af met een jaar operaklas aan het Mozarteum in Salzburg. Drie jaar was zij vast verbonden aan het operahuis van Essen (D). Vanaf die tijd is zij te gast in operahuizen en concertzalen in binnen- en buitenland. 3 jaar was Monique Krüs verbonden aan het operahuis van Essen (D). Sinds die tijd zingt zij als gast op nationale en internationale podia. Haar dramatische coloratuurstem is niet alleen geschikt voor het klassiek repertoire zoals Traviata of Entführung aus dem Serail, maar ook voor hedendaagse muziek zoals het Requiem van Ligeti en in de opera 'Hier' van Guus Janssen bij DNO in Amsterdam. Dit liet zij ook horen bij de Staatsoper Stuttgart in de wereldpremière van Giuseppe e Sylvia van Hölsky, tijdens de Warschauer Herbst in Tattooed Tongues van Martijn Padding, in Amsterdam bij DNO in Hier van Guus Janssen. Zij was gast bij de grote Nederlandse orkesten en ook regelmatig zingt zij bij de Zaterdagmatinee, ze werkte daar met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Michael Schönwandt en Edo de Waart. Voor een speciale uitvoering van het Stabat Mater van Pergolesi in de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink werd zij uitgenodigd door het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden. Als regelmatige gast in de ZaterdagMatinee was zij te horen in o.a. het Requiem van Ligeti, in Arabella van Strauss, de virtuoze Cantata alla Fiaba estrema van Henze en de Three Shakespeare Songs van Ton de Leeuw. Onlangs viel zij in de Matinee in voor de hoofdrol van Keizerin CiXI in 'Hotel de Pekin van Willem Jeths, waarbij ze slechts 5 dagen had om de veeleisende partij in te studeren.

Bij de oprichting van Opera Spanga in Friesland, waar elk jaar een internationaal vermaard operafestival plaatsvindt, was zij nauw betrokken en ook bij het zeer populaire Utrechtse Oudegracht Opera Concert, waarvan zij artistiek leider was.

Ook als componist is Monique Krüs actief. Sinds 1995 componeert en produceert zij muziek voor tv-programmas,  voor ensembles en voor muziektheater.  Van 2000-2009 maakte zij o.a. veel muziek voor de jeugdzender Zappelin. In 2007 vertolkte zij de sopraanpartij in haar eerste opera God's Videotheek een opdracht van Opera Spanga (NL). Reacties van pers en publiek waren erg positief. Haar Eine Odyssee muziektheater naar een tekst van Ad de Bont voor en door jongeren in Magdeburg in 2009 was een groot succes en het stuk zal worden uitgegeven door Verlag der Autoren in Frankfurt. Voor Orkest Zuid maakte zij Grief of Gravity, een cantate voor symfonisch blaasorkest, koor en sopraan, uitgevoerd o.a. in het Muziekgebouw aan 't IJ. Door de gemeente Utrecht is zij gevraagd om voor de herdenking van de Vrede van Utrecht in 2013 een opera te schrijven op een libretto van Arthur Japin. Op uitnodiging van het Gergiev Festival 2011 maakte ze de familievoorstelling 'Soeraki, heldin van de zee' op tekst van Sjoerd Kuyper met musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op verzoek van het Peter de Grote Festival voor kamermuziek in Groningen schreef zij de opera The Tsar, his wife, her lover and his head (2013) over Peter de Grote, waarbij zij voor het eerst haar eigen werk zelf dirigeerde.

Gepland staan o.a.:
-  muziektheater over Anne Frank voor het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2015
- een opera voor de Nationale Reisopera in 2016

 


Composer website: www.moniquekrus.nl

Opera Chronology:

2004 August

Rote Kaiserin
monodrama (12 min)
Palmhaus Festival Dresden

1

2007 Augustus

God's Videotheque
opera (65 min)
Opera Spanga

Video trailer God's Videotheque: 

 

2009 September/October

Eine Odyssee
music theatre (90 min)
Magdeburg / Impuls Festival für neue Musik in Sachsen-Anhalt '09 / '10

Video fragment Eine Odyssee: 'Es ist vorbei' (Monique Krüs (soprano)):

 

2011 September

Soeraki
music theatre for kids
Gergiev Festival Rotterdam/ Rotterdam Philharmonisch Orkest

2

2012

Lippijn, een sotternie
short opera for mixed choir, piano and percussion
Nederlands Concertkoor

3

Summer 2013

PETER-DE-GROTE

Find full details on this opera here