Jan Brandts Buys Festival 2018

s-l300  Deutsch

WOE 12 september (1e voorstelling 19.00 uur)
– TENTOONSTELLING NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT

– CONCERT 5 generaties Brandts Buys in 8 componisten
(Geelvinck Museum, Zutphen)
TICKETLINK 21,50 euro
 


         2e Voorstelling 20.30: reserveren via email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bij voldoende animo  gaat deze voorstelling door. Wij berichten u daarover op dinsdag 11 september. Er is hier geen toicketverkoop aan de deur anders dan voor gereserveerde kaarten.

 
VRIJ 21 September (19.00 + 20.30) MICARÊME (opera in een akte)
(Dat Bolwerck, Zutphen)
19.00 uur TICKETS euro 21,50
20.30 uur TICKETS euro 21,50

ZAT 22 september (14.00) OPERACONCERT met Johannette Zomer
(Hanzehof Buitensociëteit, Zutphen).
TICKETS euro 24,75


ZAT 22 september (19.00) PIANORECITAL met alle festivalpianisten
(Dat Bolwerck, Zutphen)
TICKETS euro 21,50

ZAT 22 september (20.30) JEROEN DEN HERDER ontmoet Brandts Buys
(Dat Bolwerck, Zutphen)
TICKETS euro 21,50

PASSE-PARTOUT Pianorecital & Kamermuziekrecital Jeroen den Herder
TICKETS euro 30 (volgt binnekort)

ZON 23 september (11.30) LIEDRECITAL met Johannette Zomer en Hendrik Vonk
(Kapel op 't Rijsselt, Eefde)
TICKETS euro 24,75


ZON 23 september (20.00) ORGELRECITAL met Frank van Wijk & vocale solisten
(Bader-orgel in de Walburgiskerk, Zutphen) TICKETS euro 21,50


PASSE-PARTOUT Festival
TICKETS 115 euro (volgt binnekort)

PASSE-PARTOUT Operaconcert + 3 voorstellingen naar keuze TICKETS 65  (volgt binnekort)


JBBFlyerOnlinefinalDe Zutphense componist Jan Brandts Buys (1868 -1933) is de meest succesvolle operacomponist die Nederland heeft gekend. Zijn opera Die Schneider von Schönau werd sinds 1916 duizenden malen uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Nederland. Ook opera’s als Der Mann im Mond en Micarême hadden internationaal succes. Sterren als Richard Tauber creëerden zijn werken aan de belangrijkste Duitse en Weense theaters, maar… de opkomst van de Nazi's in 1933 viel samen met het overlijden van de componist. Onder de roerige politieke ontwikkelingen in aanloop naar WOII verdween zijn werk geleidelijk van het speelplan. Na de oorlog kon hij zelf niet meer voor zijn oeuvre opkomen. Net als veel componisten uit die generatie raakte hij volkomen vergeten.

Rene-Seghers-costumeONLINE

Muziekfilosoof en artistiek leider van het Brandts Buys Festival Zutphen René Seghers: 'Op 12 september 2018 is het 150 jaar geleden dat Jan Brandts Buys werd geboren. Een mooi moment om zijn naam en faam van weleer opnieuw onder de aandacht van het publiek in binnen- en buitenland te brengen met een festival dat een dwarsdoorsnede uit al zijn tien opera’s, zijn liedkunst, kamermuziek en orgelkunst brengt. Zutphen en de provincie Gelderland mogen trots zijn op een van de grootste kunstenaars die stad en provincie hebben voortgebracht. Omdat geen enkele andere Nederlandse operacomponist ooit vergelijkbaar internationaal succes heeft gekend, zou ook Nederland wel iets trotser op Brandts Buys mogen zijn. De tien Brandts Buys' opera’s zullen behalve op het festival ook een prominente plaats krijgen in het handboek 401NederlandseOperas waar ik sinds 2010 aan werk. Met dit unieke Jan Brandts Buys Festival en de uitgave van alle concertregistraties wil de Stichting 401NederlandseOperas een blijvend reveil van Brandts Buys' muziek bewerkstelligen. Een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre wordt op deze manier permanent ontsloten.'

Partners: Gemeente Zutphen, Operaplatform Gelderland-Overijssel, Nederlands Muziek Instituut (NMI), Provincie Gelderland, Prins Bernhard Fonds Gelderland, Gravin van Bylandt Stichting, Jan ten Bokum
 
Het Jan Brandts Buys Festival 2018 is opgedragen aan pianist Wolter Willemsen, die ons op 15 juni jongstleden volkomen onverwachts is ontvallen. Wolter zou de spil in het Brandts Buys Festivalprogramma zijn geweest maar het lot heeft anders beschikt. De drie liederen die hij met tenor Hendrik Vonk opnam voor onze Brandts Buys Festival promo-cd 'Micarême' zijn Wolters muzikale nalatenschap.

Festival preview CD & video trailer

Jan Brandts Buys is een vaste gast in onze 401Concerts serie sinds het allereerste concert uit die reeks in Hoog-Keppel. Daar stond een duet uit zijn eenakter Micarême op het programma met sopraan Jolien De Gendt en tenor Denzil Delaere. Als beginnend artistiek leider van het 401NederlandseOperas ensemble had ik sindsdien de droom dit schitterende meesterwerkje samen met hen op te nemen en uit te voeren. Op onze Jan Brandts Buys Festival 2018 promotie-CD staat de complete Micarême met mijn droomcast, aangevuld met Hans de Vries als Alte Herr en pianolegende René Rakier als begeleider. Rakier speelt op het Festival de eerste voorstelling, Pieter Dhoore de tweede.

MicaremeCD500onlineDhoore is op de preview cd alvast te horen in een fragment uit Die Schneider von Schönau, met De Gendt als sopraan en Ann Vancoillie (eerste violiste van de Gentse opera) op viool. Een andere spil in het Festival is onze meeslepende lyrisch-dramatische sopraan Barbara Schilstra, op de cd te horen in de monoloog uit Brandts Buys voorlaatste opera Hero und Leander. Heldentenor Hendrik Vonk geeft op de cd een voorproefje van het liedrecital op zondag 23 september. Jan ten Bokum speelt op de cd hoogtepunten uit het piano oeuvre van Brandts Buys, dat hij op zaterdagavond 22 september in Dat Bolwerck samen met zijn collega-festivalpianisten René Rakier, Reinild Mees en Pieter Dhoore ten gehore zal brengen. Julia Bronkhorst staat op de cd met haar twee liederen uit het '8 componisten uit 5 generaties Brandts Buys' programma waarmee de Brandts Buys tentoonstelling in het Geelvinck Muziekmuseum op 12 september wordt geopend (samen met bariton Hans de Vries en mezzo-sopraantalent Esmée van Nieuwenhuijzen).

HET FESTIVAL

VRIJDAG 21 SEPTEMBER 2018, OPENING FESTIVAL

19.00 + 20.30  OPERA MICARÊME in DAT BOLWERCK (met Denzil Delaere (ten), Jolien De Gendt (sop), Hans de Vries (bt), René Rakier/Pieter Dhoore (piano), Meisjeskoor Muzenhof)
19.00 uur TICKETS euro 21,50
20.30 uur TICKETS euro 21,50

BannerMicaHet Jan Brandts Buys Festival 2018 opent vrijdag 21 september en duurt tot en met zondag 23 september. Het festival opent op vrijdagavond 21 september met een voorstelling van de korte opera Micarême in Dat Bolwerck (met o.a. tenor van de Vlaamse Opera Denzil Delaere, sopraan Jolien De Gendt, bariton Hans de Vries, pianisten René Rakier en Pieter Dhoore en het meisjeskoor van de Muzehof. Een meeslepend magisch–realistisch verhaal overde droomgestalte van een Nar annex Prins Carneval. Op de vleugels van de Amorettes (het meisjeskoor van De Muzehof) verleidt hij een jonge vrouw op het moment van Micarême, het midden van de vastentijd, als carneval voor even terugkeert en de teugels mogen worden gevierd. Hij vraagt haar om de sleutel van haar deur….

ZATERDAG 22 SEPTEMBER 2018

14.00 OPERA CONCERT (BUITENSOCIËTEIT HANZEHOF)

SPECIAL GUEST: JOHANNETTE ZOMER. With Jolien De Gendt, Barbara Schilstra (soprano), Eske Tibben (mezzo), Denzil Delaere, Hendrik Vonk (tenor), Nemanja Milisevic (bass), Jan ten Bokum, Pieter Dhoore, Reinild Mees (piano), instrumental Quaartet (Linda Jongenburger, flute • Marieke van der Mey, violin • Henk Menkveld, clarinet • Nathalia Sierksma, cello), Koninklijk Zutphens Mannenkoor, meisjeskoor Muzehof
TICKETS euro 24,75

BannerOperaReinildOnline
Op zaterdagmiddag 22 september (14.00 uur) vindt het hoofdconcert plaats, het grote operaconcert in de Buitensociëteit (Hanzehof). Eregast en ster van deze matinee is de internationaal vermaarde Zutphense sopraan Johannette Zomer. Een keur aan solisten (sopranen Jolien De Gendt en Barbara Schilstra, mezzo-sopraan Eske Tibben, tenoren Denzil Delaere en Hendrik Vonk, bariton Hans de Vries, bas Nemanja Milisevic) en het Koninklijk Zutphens Mannenkoor en het meisjeskoor van de Muzehof brengen hoogtepunten uit alle tien Jan Brandts Buys opera’s (gearrangeerd voor kleine bezetting door de Zutphense musicoloog en auteur van de gezaghebbende Jan Brandts Buys biografie, Jan ten Bokum). Op het programma drie wereldpremières, o.a. uit de laatste opera’s van de componist, die door zijn overlijden en de veranderde politieke situatie niet meer tot uitvoering kwamen). Eveneens uniek is de uitvoering van het bewaard gebleven fragment van een eerste operapoging uit 1898, het zogeheten 'Spaanse Fragment' (omdat het een Spaans gegeven was). Verder neemt het operaconcert ons mee op een zinderende reis die van Das Veilchenfest (1905) via Glockenspiel (1912), Die Schneider von Schönau (1915), Der Eroberer (1917), Der Mann im Mond (1918), Micarême (1919), Traumland (1925) en Hero und Leander (1929) naar Ulysses (1932) voert. Opera's waarvan (op twee geïsoleerde uitvoeringen van Die Schneider von Schönau na) nooit een noot heeft geklonken na WOII.

TENTOONSTELLING & CONCERT GEELVINCK MUZIEK MUSEUM
5 GENERATIES BRANDTS BUYS IN 8 COMPONISTEN

WOENSDAG 12 SEPTEMBER 2018

19.00 uur Opening tentoonstelling
TICKETLINK 21,50 euro

2e Voorstelling 20.30: reserveren via email:
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Bij voldoende animo  gaat deze tweede voorstelling door. Wij berichten u daarover op dinsdag 11 september. Er is hier geen toicketverkoop aan de deur anders dan voor gereserveerde kaarten

+ concert 5 generaties Brandts Buys
(Geelvinck Muziek Museum)
Songs by Cornelis Alijander Brandts Buys (1812-1890), Marius Brandts Buys sr. (1840-1911), Ludwig Felix Brandts Buys (1847-1917), Henri François Brandts Buys (1850-1905), Jan Brandts Buys (1868-1933), Marius Brandts Buys jr. (1874-1944), Hans Brandts Buys (1905-1959) en Bea Brandts Buys (1934).

Julia Bronkhorst (sopraan, verteller), Sarah Konig, Esmée van Nieuwenhuijzen (mezzosopranen), Hugo Kampschreur (tenor), Hans de Vries (bariton), Reinild Mees (piano), Judith Heeren (viool)

GeelvinkOnlineReinild

Op 12 september, de geboortedag van Jan Brandts Buys, openen wij in het Geelvinck Muziekmuseum een tentoonstelling met oorspronkelijke uitgaves, handgeschreven partituren, documentatie en foto's van Brandts Buys, zijn voorvaren, neven en hun nazaten. De manuscripten zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Muziek Instituut en uit het bezit van de nazaten van Marius en Hans Brandts Buys (beide huwelijken van Jan Brandts Buys zelf bleven kinderloos). De tentoonstelling opent met een concert waarin liederen van 8 componisten uit 5 generaties Brandts Buys aan bod komen. Daaronder diverse wereldpremières van muziek van Cornelis Alijander Brandts Buys, wiens eerste twee onvoltooide liederen op tekst van Goethe en Heine door Jan ten Bokum tot een afgerond geheel zijn bewerkt. Dit schitterende lied wordt vertolkt door Hans de Vries (die recent triomfen vierde in ons concert rondom Haagse Hofcomponisten aan het Franse Theater in Mozarts tijd aldaar). Van Henri Brandts Buys ook een fragment uit de miniatuuropera of scenische cantate Albrecht Beiling.

De Vries vertolkt daar nog diverse andere liederen van onder meer Marius Brandts Buys junior, Hans Brandts Buys en Ludwig Félix Brandts Buys. Sopraan Julia Bronkhorst vertolkt een lied van Jan en Ludwig Félix Brandts Buys. Sopraan Julia Bronkhorst vertolkt een lied van Jan en Ludwig Félix Brandts Buys. Samen met De Vries vertolkt zij hoogtepunten uit het fascinerende melodrama 'Het Beestengevecht te Brühl' van Marius Brandts Buys senior. Jonge talenten Esmée van Nieuwenhuijzen, Sarah Konig (mezzosopranen) en Hugo Kampschreur (tenor) vertolken nog tal van liederen van o.a. Henri Brandts Buys. Als klap op de vuurpijl vertolken Van Nieuwenhuijzen en Koning samen met Bronkhorst het lied 'Dromenkoffer' van Bea Brandts Buys, de enige componerende telg uit het illustere componistengeslacht die nog onder ons is. Jan ten Bokum bewerkte 'Dromenkoffer' voor sopraan (oorspronkelijk was het voor chansonnière – Bea Brandts Buys nam het in 1974 op in een productie van Ernst 'Jaques Brel-Liesbeth List' van Altena). Het ensemble bestaat verder uit pianiste Reinild Mees en violiste Judith Heeren.

ZATERDAG 22 SEPTEMBER 2018

19.00 uur PIANO RECITAL in DAT BOLWERCK (piano: Jan ten Bokum, Pieter Dhoore, Reinild Mees, René Rakier, Reinild Mees) TICKETS euro 21,50

BAnnerPianoOp zaterdagavond 22 september (19.00 uur) brengen festivalpianisten Jan ten Bokum, Pieter Dhoore, Reinild Mees en René Rakier een bontgekleurd retrospect door de pianomuziek van Jan Brandts Buys. Van het 'Impromptu' uit zijn vroegste periode in Zutphen 1888 tot en met de 'Walz in Bes op de letters ABB’ uit 1921 komt zijn piano-oeuvre hier tot leven. Onze pianisten zijn overigens alle vier hele eigen muzikale persoonlijkheden en het ligt voor de hand dat zij elkaar in dit recital rondom Jan Brandts Buys tot het uiterste zullen inspireren.

ZATERDAG 22 SEPTEMBER 2018

20.30 uur KAMERMUZIEK RECITAL
Jeroen den Herder en Cello Academie ontmoeten Brandts Buys
(Jeroen den Herder (cello, de Cello Academie, Reinild Mees (piano)) TICKETS euro 21,5

BanneKamerNa een korte onderbreking vindt op zaterdagavond 20.30 het gastrecital van de beroemde cellist Jeroen den Herder en zijn ensemble. Naast oorspronkelijke composities van Brandts Buys spelen zij speciaal door Jan ten Bokum voor hen vervaardigde bewerkingen van muziek van Brandts Buys. René Seghers: 'Ten Bokum is overigens de persoon met wie ondergetekende ooit het snode plan voor het Jan Brandts Buys Festival bedacht. Hoewel, eigenlijk komt die eer Johannette Zomer toe: Jan en ik wilden slechts een operaconcert maar Johannette vond dat Brandts Buys wel een eigen festival verdiende. En daar waren wij het direct mee eens.'

ZONDAG 23 SEPTEMBER 2018

11.30 uur LIED RECITAL JOHANNETTE ZOMER in KAPEL OP 't RIJSSELT (met Johannette Zomer (sop), Hendrik Vonk (tenor), Reinild Mees (piano), Meander Kwartet, Barbara Merlijn (fluit) TICKETS euro 24,75

LiedOnlineReinildOp zondag 23 september heeft het centrale liedrecital plaats in kapel op ’t Rijsselt met Johannette Zomer, heldentenor Hendrik Vonk (die grote rollen vertolkte aan de Scala, in Leipzig en Tokyo), het Meander Kwartet en pianist Reinild Mees. Aan bod komt een kaleidoscoop van het even indrukwekkende als prachtige lied-oeuvre van Brandts Buys. Het enige criterium daarbij was kwaliteit. Voor de liederen met strijkkwartet is het Meander Kwartet geëngageerd en de liederen met fluit staan op het programma met fluitiste Barbara Merlijn. Het schitterende 'L´aube naît' voor tenor wordt begeleid door piano, cello en viool. Naast Johannette Zomer en Hendrik Vonk vindt nog een surprise optreden plaats van een mystery guest. Pianiste is de vermaarde Reinild Mees.

ZONDAG 23 SEPTEMBER 2018

20.00 uur ORGEL RECITAL in WALBURGISKERK (met Frank van Wijk (op het grote Henrick Baderorgel !!), Barbara Schilstra (sop), Hendrik Vonk (ten), Hans de Vries (bt)) TICKETS euro 21,50

BannerOrgelOp zondagavond 23 september (20.00 uur) vindt in de schitterend verbouwde WALBURGISKERK het orgelrecital plaats op het monumentale Henrick Baderorgel. Frank van Wijk speelt daar composities van Jan en Marius Brandts Buys senior. Laatstgenoemde was eind 19e eeuw de vaste organist van de Walburgiskerk en daarmee komt het festival in de kerk dus ook echt thuis. Als klapstuk treedt onze lyrisch-dramatische powerdiva Barbara Schilstra met heldentenor Hendrik Vonk en bariton Hans de Vries aan in orgelliederen van Jan en Ludwig Felix Brandts Buys. Bekijk foto's van het Hendrick Baderorgel, denk u Frank van Wijk op 15 meter hoogte tronend in het centrum van dat imposante instrument in en stel u op de galerij aan beide zijden van hem onze vocale supersterren voor... Gevieren tronen zij in het hart van het Baderorgel, van waaruit de majestueuze klanken van Brandts Buys' orgelcomposities de kerk vullen. Op de overweldigende klankbogen van het orgel zweven tenslotte de intense, geladen stemmen van Barbara, Hendrik en Hans door de orgelpracht, om sereen en bewogen in de harten van het publiek door te dringen. Het orgelconcert is zonder twijfel de apotheose van het Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018.

Een uitzonderlijk componist wordt teruggegeven aan de wereld

René Seghers: 'Door omstandigheden en beslist ten onrechte is de ooit wereldberoemde componist Jan Brandts Buys vergeten – zelfs in zijn geboorteplaats Zutphen. Met dit festival wordt een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre ontsloten. Het festival wordt professioneel opgenomen en van de hoogtepunten verschijnt een cd. Het complete programma zal als download permanent beschikbaar komen op de 401NederlandseOperas website. Het doel is Brandts Buys alsnog een terechte ereplaats op de Nederlandse muziekkaart te geven. Brandts Buys’ opera’s, kamermuziek, liederen, pianostukken en orgelmuziek getuigen van een fijnzinnige muzikale geest met een open oor voor zijn publiek. Hij componeerde bewust toegankelijk en reserveerde zijn revolutionaire denkbeelden voor de scenische context van zijn opera’s. De tien Jan Brandts Buys opera’s zullen behalve op het festival ook een prominente plaats krijgen in het handboek 401NederlandseOperas waar ik sinds 2010 aan werk. Aldus wordt een prominent deel van Brandts Buys oeuvre permanent ontsloten voor een internationaal publiek. De 401NederlandseOperas website is namelijk tweetalig en kent 50% buitenlandse bezoekers. De concerten en registraties borgen zo een uniek stuk Nederlands, Gelders en Zutphens muzikaal erfgoed. Brandts Buys prachtige melodieën komen in Zutphen opnieuw tot leven.'