Floris van Bergeijk – Electric Flute

In het voorjaar van 2015 brengt OPERA SPANGA tijdens het Oranjewoud Festival de muziektheatervoorstelling The Electric Flute, een remix van W.A. Mozart’s Die Zauberflöte. W.A. Mozart schreef Die Zauberflöte voor een cast van zangers met zeer verschillende vocale mogelijkheden: van topzangers tot acteurs met een expressieve zangstem. Wij laten de oorspronkelijke diversiteit herleven. Het stemgebruik zal variëren van lichte popmuziek tot klassiek. Dit past bij het verhaal dat heen en weer schommelt tussen dromerige esthetica en brutale rauwheid. De première is op 28 mei in het bos van Oranjewoud.
De voorstelling is te zien van 29 mei t/m 31 mei en 3 t/m 6 juni.

Compositie: Floris van Bergeijk
Libretto: Jonathan Levi • Regie: Corina van Eijk

Pamina (Sandrine Buendia)
Tamino (Mark Roy Luykx)
Queenie (Vivianne van den Boom)
Sarasto(Florian Just)
Papageno (Emmanuel Franco)
Papagena (Annemarijn Maandag)
Lady (Kirila Kraal)
Lady (Fre Palmen)
Monostatos (Lionel von Lawrence)

Ensemble: Klarinet: Ainhoa Miranda Gimenez, Contrabas/basgitaar: Jelte van Andel, Elektrische gitaar, Jeroen Kimman, Slagwerk: Gerri Jäger, Toetsen/elektronica: Floris van Bergeijk, Vormgeving; Jolanda Lanslots, Editor/SFX; Synco Schölvinck, Kostuums; Pieter van Rooij,
Licht; Henk Post, Geluid; Fons Baltus, Make up; Maya Schiffers

Voorstellingen: 28  t/m 31 mei en 3 t/m 6 juni (20:15 uur) • Locatie : Oranjewoud (hoek Koningin Julianaweg en Emmalaan)
Meer informatie: www.operaspanga.nl • Kaartverkoop : www.oranjewoudfestival.nl

The Electric Flute

SPangaElectricFLute1

Opera Spanga herschrijft Die Zauberflöte tot een eigentijdse, filmische muziektheatervoorstelling. Een hedendaags sprookje dat zich afspeelt in de hel van Washington DC. Een plek waar tomeloze lust en genadeloze politiek het Witte Huis rood verven. De Amerikaan Jonathan Levi schreef het Engelstalige libretto. Floris van Bergeijk schreef een splinternieuwe partituur voor een 5-koppig ensemble. Artistiek leider Corina van Eijk werkte met beide diverse malen succesvol samen. Van Bergeijk kruipt in de huid van Mozart. Hij bedient zich van alle mogelijke moderne muzikale elektronische en akoestische middelen. Het hergebruiken en herinterpreteren van bestaande muziek (stijlen) is een inherente eigenschap van Van Bergeijks compositiestijl. The Electric Flute is voor koninginnen die in de nacht leven, voor mannen die smachten naar grenzeloze macht en voor jongeren die snel volwassen willen worden.

Het verhaal

  • ElectricFluteSlide1
  • ElectricFLuteSlide2
  • ElectricFLuteSlide3
  • ElectricFluteSlide4
  • ElectricFluteSlide5
  • ElectricFLutSlide6
  • Floris van bergeijk/W.A. Mozart - Electric Flute (Spanga/Oranjewoud Festival 2015)

Pamina is het kind van een oude, onwettige liaison tussen een politicus en een escortgirl. Haar vader Sarastro is inmiddels een machtige politicus. Door haar minnaar verstoten, is de Koningin van de Nacht de eigenares van een vijfsterrenbordeel geworden. Samen met haar twee tophoeren verleidt ‘Queenie’ Tamino ertoe om Pamina van Sarastro terug te roven. Sarastro is echter van plan zijn macht tot in de volgende generatie te verzekeren. Hij bereidt Tamino als zijn opvolger voor. Pamina – we leven immers in de eenentwintigste eeuw – is niet van plan haar geslacht een struikelblok te laten zijn in haar wens om President te worden.

Opera Spanga

Al meer dan 25 jaar maakt OPERA SPANGA in de Friese buurtschap Spanga spraakmakende opera- en muziektheatervoorstellingen en operafilms. In 1989 richtte regisseur en producent Corina van Eijk ‘Spanga, het Verona van Weststellingwerf’ op. Vele voorstellingen en samenwerkingen volgden: onder andere met het Nine Circles Chamber Theatre (Buwalsky, A Road Opera), Productiehuis Jeugdconcerten (Mevrouw en Meneer Macbeth), Rosa Ensemble
(Falstaff Rivisto) en afgelopen zomer Gianni Schicchi met Sinfonia Rotterdam.

In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Een evenement waarin kunst en cultuur in de hele provincie Friesland speciaal onder de aandacht zal komen. In de aanloop van Leeuwarden 2018 gaan OPERA SPANGA en Festival Oranjewoud de samenwerking aan.

Oranjewoud Festival

Oorspronkelijk, oogverblindend en oorstrelend, dat kenmerkt Oranjewoud Festival. De mooiste klassieke concerten door de beste musici uit binnen- en buitenland, op avontuurlijke wijze gepresenteerd. Bij Oranjewoud Festival komen muziek, kunst, natuur, historie en gastronomie samen. Naast de concerten op bijzondere locaties als de Ecokathedraal, museum Belvédère, diverse historische landhuizen en natuurlijk het bos van Oranjewoud, zal er dit jaar voor het eerst een bruisend festivalhart in de Overtuin zijn. Hier geniet het publiek van korte, laagdrempelige concerten, culinaire hoogstandjes en randactiviteiten.