401Recordings on Compact Disc

401RecordingsLOGO390Vanaf het moment dat René Seghers met de 401Concerts serie begon was de opzet vooral géén cd-uitgaven te realiseren. Seghers gaf de voorkeur aan concertopnames in open wisselwerking met het publiek. Cd's waren namelijk een even mooi als geldverslindend medium dat onmogelijk kostendekkend te maken was. Aan die harde realiteit is weliswaar niets veranderd, maar vanaf het allereerste concert vroegen de solisten in koor om het repertoire ook apart op te nemen, omdat ze dan in alle rust de moeilijkste stukken perfect zouden kunnen registreren. Na afloop van 401Concerts 4 wist tenor Hendrik Vonk Seghers ervan te overtuigen dat dit inderdaad de juiste weg was voor het lastig te bezetten Nederlandse Heldentenor-repertoire 1840-1952 en het dramatische sopraanrepertoire in de vroege twintigste eeuw.

Het resultaat is dat er momenteel plannen zijn voor een aantal cd-uitgaven waarop hoogtepunten uit heden, verleden en toekomst samen zullen worden gebracht. Ook omdat er onder ons 401Concerts publiek vraag is naar opnamen daarvan.

COMPACT DISC PROJECTEN

NEDERLANDS HELDENTENOR REPERTOIRE 1840-1952

Met pianist Wolter Willemsen, tenor Hendrik Vonk en sopraan Barbara Schilstra werken wij momenteel aan opnamen van het Nederlandse Heldentenor-repertoire 1840-1952. De opnamen omvatten meer dan 50 aria’s, duetten, scenes met koor, preludes en interludes. De uitgave van de eerste opnamen staat gepland voor de eerste helft van 2018.

HAAGSE HOFOPERA'S AAN HET FRANSE THEATER 1751-1791

Het mei 2018 401Concerts programma rondom Nederlandse opera’s aan het Haagse hofopera's aan het Franse Theater 1751-1791 zal op compact disc worden uitgegeven, teneinde dit unieke hoofdstuk uit Nederlands muzikale verleden optimaal te ontsluiten. Onder de solisten noemen we alvast klavecinist/dirigent Albert-Jan Roelofs, violist Rémy Baudet, hoboïst Martin Stadler, Richte van der Meer (cello)  en mezzosopraan Barbara Kozelj. De cd-uitgave zal kort na het concert plaatsvinden, in juni 2018.

JAN BRANDTS BUYS PROMO- & FESTIVAL COMPACT DISCS

Ter promotie van ons Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018 werken wij momenteel aan een promo-cd met highlights uit het oeuvre van de componist. Daarin onze eigen concertopnamen van Die Schneider von Schönau en Micarême (met Jolien De Gendt, Denzil Delaere, Pieter Dhoore, Ann Vancoillie), onze studio opname van Hero und Leander (met Hendrik VonkBarbara Schilstra en Wolter Willemsen) en highlights uit zijn pianomuziek gespeeld door Jan ten Bokum. Uitgave van deze cd staat gepland voor oktober 2017.

Jan Brandts Buys: Micarême

In September/Oktober nemen wij Brandts Buys korte eenakter Micarême in de studio op met René Rakier (piano), Julia Bronkhorst (Junge Frau), Hendrik Vonk (Der Narr), Hans de Vries (Alte Herr) en het 401NederlandseOperas koor onder directie van Frits Muusse. Het is de bedoeling deze opname in de eerste helft van 2018 op cd uit te geven, in aanloop naar het Jan Brandts Buys Festival.

Jan Brandts Buys Festival cd

In oktober 2018 zal een compact disc verschijnen van het Jan Brandts Buys operaconcert met Johannette Zomer & friends op het Jan Brandts Buys Festival, samen met highlights van de andere onderdelen van het Festival.

HOOGTEPUNTEN UIT 401CONCERTS 1-5

Het is de bedoeling ook hoogtepunten uit 401Concerts 1-5 op compact disc uit te geven. Het streven is zo'n promotie cd op ons Haagse Théâtre Français 1751-1790 concert in mei 2018 te presenteren.