Van Mozart tot en met Jan Brandts Buys in De Nieuwe KHL Amsterdam

Zondag 29 april
Aanvang: 15.30 uur
Locatie: De Nieuwe KHL
Adres: Oostelijke Handelskade 44
Entree: 16,-

Op zondag 29 april keert 401NederlandseOperas terug in De Nieuwe KHL Amsterdam met een preview uit de drie projecten die voor 2018 op stapel staan.

Preview Haagse Hofopera's uit het Franse Theater 1751-1793

670KHLVoor de pauze is er een optreden van het talent-ensemble van de Haagse Muziek Academie met sopranen Esmée van Nieuwenhuizen en Gina de Jong. Zij brengen een eigenzinnig voorproefje van in de Koninklijke Verzamelingen herontdekte Nederlandse opera-partituren uit de tijd van Mozart. Naast voor het Haagse hof gecomponeerde opera’s van Colizzi en baron Gottfried van Swieten komt Mozart zelf aan bod met zijn in Den Haag voor Willem V gecomponeerde concertaria ‘Conservati Fedele’ uit 1766. Hoogtepunt is een arrangement van Colizzi’s aria ‘Ah! Quoi Bonheur, ah! Quoi plaisir!’ uit Les Dieux au Village voor elektrische gitaar, accordeon met bariton Hans de Vries!

Preview Heroïsche Nederlandse opera's

Na de pauze komt de Nederlandse laatromantiek aan bod in het meeslepende slotduet uit Jan van Gilse’s Helga von Stavern (1911), vertolkt door sopraan Barbara Schilstra en bariton Hans de Vries. 401NederlandseOperas werkt toe naard e uitvoering van een grote selectie uit dit nooit opgevoerde meesterwerk van Jan van Gilse, dat dateert van zo'n 30 voor Tijl (1940).

Preview Jan Brandts Buys Festival

Vooruitlopend op ons Jan Brandts Buys Festival in september vertolken Barbara Schilstra en Hans de Vries in De Nieuwe KHL aria’s & duetten uit Hero und Leander (1919), Der Eroberer (1921) en Ulysses (1931). Sopraan Julia Bronkhorst vertolkt liederen van Jan en Ludwig Félix Brandts Buys. Jan ten Bokum speelt romantische pianostukken van de componist.

De Nieuwe KHL

Jong-talenbanner-670De Nieuwe KHL Amsterdam is gedurende 2018 het huistheater van 401NederlandseOperas. Het monumentale pand combineert een prachtige Jugendstil concertzaal met een restaurant. Na afloop van het concert is er de mogelijkheid culinair na te praten met vrienden en bekenden over al het moois dat u tijdens het concert heeft gehoord.

Programma

Aria’s uit Colizzi: Le droit d’ Ainesse; Les Dieux au Village .
Van Swieten: Les talents à la mode
Mozart: Concertaria ‘Conservati Fedele’ KV 23

Jan van Gilse – Helga von Stavern ‘Slotduet’

Jan Brandts Buys Voorpresentatie CD ter gelegenheid van 150 jaar Jan Brandts Buys

Jan Brandts Buys Romantische Pianostukken (Jan ten Bokum, piano)
Jan & Ludwig Félix Brandts Buys Liederen (Julia Bronkhorst, sopraan, René Rakier, piano)
Jan Brandts Buys: Aria’s & duetten uit Ulysses, Hero und Leander, Der Eroberer
Barbara Schilstra (sopraan), Esmée van Nieuwenhuizen, Gina de Jong, Julia Bronkhorst (sopranen), Hans de Vries (bariton), Wolter Willemsen & Jan ten Bokum (piano), Felice Goldbach (fluit), Alwin Farahani (Klarinet), Jasper van Enk (clarinet), Tineke Molenaar (cello), accordion, electrische gitaar, Peter le Feber (directie, arrangementen)