Jan Brandts Buys: Das Veilchenfest (1909)

JanBrandtsBuysVeilchenfest

Op zaterdag 22 september 2018 presenteert 401NederlandseOperas hoogtepunten uit alle Jan Brandts Buys operas in de Hanzehof (Buitensociëtiet) te Zutphen, als onderdeel van het Jan Brandts Buys Festival. Daarin ook hoogtepunten uit Das Veilchenfest, de allereerste voltooide opera van Brandts Buys uit 1909.

Nadat Jan Brandts Buys in 1899 een tweede prijs in het Bösendorfer pianoconcours voor zijn compositie ‘Pianoconcert Op. 15’ behaalde, ging hij voor Universal Edition behalve opera’s ook de kamermuziek van Ernő Dohnányi bewerken, met wie hij bevriend raakte. Dat leidde tot eigen kamermuziekcomposities en, vermoedelijk in 1901, tot de toneelmuziek voor Schluck und Jau, bestaande uit een ouverture en 12 korte nummers (homofone koren, volksliederen met refreinen en instrumentale tussenspelen).

Das Veilchenfest

Brandts Buys' connectie met Dohnányi leidde direct of indirect ook tot zijn opera Das Veilchenfest, nadat hun gezamelijke kennis Victor Heindl hem het libretto aanreikte. Daarin figureerde een Don Quichot figuur die in Wenen zijn veroveringen maakte, hetgeen Brandts Buys deed besluiten zijn Spaanse opera in te wisselen voor deze met het commercieel gezien interessantere uitgangspunt. De ouverture van Das Veilchenfest werd al medio 1907 onder titel ‘Neidhart Fuchs’ gespeeld door de Wiener Concert-Verein, waar hem tevens een geldprijs werd toegekend voor zijn ‘Illyrische Ballade’. Eerder al had het Fitzer Kwartet werken van hem uitgevoerd en de wereldberoemde sopraan Lilli Lehmann had liederen van hem vertolkt; Jan Brandts Buys was plotseling een jonge componist met perspectief.