26 APRIL 2015: UNIEK 401 NEDERLANDSE OPERAS CONCERT!

 • ConcertSlideJolien
 • ConcertCompBFock
 • ConcertSLideEckertLogo
 • COncertCompMicareme
 • ConcertCompMiry
 • ConcertCompPauw
 • Jolien De Gendt
 • Emile von Brucken-Fock
 • Carl Eckert
 • Jan Brandts Buys: Micarême
 • Karel Miry
 • Gustaaf Francies de Pauw

In 2010 begon René Seghers zijn onderzoek naar Nederlandse Opera’s, gecomponeerd door Nederlandse en Vlaamse componisten. Inmiddels vordert zijn handboek gestaag en kan 401NederlandseOperas op haar allereerste concert tal van klinkende resultaten van Seghers’ onderzoek presenteren. Dit concert vindt plaats op 26 April aanstaande te Hoog-Keppel, in besloten kring (er zijn zeer beperkt kaarten beschikbaar, zie onder). Uitvoerenden: sopraan Jolien De Gendt, tenor Denzil Delaere, pianist Pieter Dhoore en violist Kees Hilhorst.

In de afgelopen vijf jaar hebben 401NederlandseOperas.nl en 401DutchDivas.nl het Nederlandse opera-erfgoed bestudeerd in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut en Jan Jaap Kassies (vm. Omroepmuziekbibliotheek). Het eerste concert van 401NederlandseOperas.nl mag met recht uniek genoemd worden, want liefst 16 prachtaria’s en duetten uit de 19e en vroeg 20e eeuwse Nederlandse en Vlaamse operaliteratuur zullen opnieuw worden gepresenteerd, via internet bovendien aan een mondiaal publiek (70% van het ledenbestand van 401NederlandseOperas woont buiten de Benelux, een groot deel daarvan zelfs buiten Europa).

401DutchOperasInConcert401Concerts Nr. 1 (Audio)
Download: € 7.99
401COnc1Logo130401Concerts Nr. 1 (Video)
Download: € 7.99

De componisten en hun opera’s

Uitgevoerd worden aria’s en duetten uit opera's van Andries ten Cate, Johannes Bernardus van Bree, Carl Eckert, Baron Knigge (B. Polak-Daniëls), Jan Rijken, Emile von Brucken-Fock, Gustaaf Francies de Pauw, Jan Brandts-Buys, Ignace LilienHarry Mayer en de Vlaming Karel Miry. Verhandelingen over deze werken en componisten worden momenteel in Nederlands en Engels aan 401NederandseOperas.nl toegevoegd. Hieronder het complete programma van dit unieke concert:

1. Andries ten CateSeïd en Palmire (1830) ‘Spoedig mijn zuster’ (Act I Aria Selima) [Jolien De Gendt]
2. Johannes Bernardus van BreeSaffo (1834) ‘Ginter in ‘t Ionisch nat’ (Act III Lied Palaemon) [Denzil Delaere]
3. Carl EckertGuillaume d’Orange (1848) ‘Wenn ich mit Menschen und mit Engelszungen redete’ (Act II Aria Anna van Hove) [Jolien De Gendt]
4. Karel Miry – De dichter en zijn Droom (1872) ‘Ik bleef den geest getrouw’ (Act II Monoloog Dichter) [Denzil Delaere]
5. Baron Knigge – Philippine Welser oder die Perle von Augsburg (1873) ‘La nuit s’avance’ (Act IV Aria Philippine) [Jolien De Gendt]
6. Jan Rijken – Norma (1889) ‘Keusche Göttin’ (Act I Aria Norma) [Jolien De Gendt] *
7. Jan RijkenNorma (1889) ‘Slotduet’ (Act III, Duet Norma, Sever) [Jolien De Gendt, Denzil Delaere] *
8. Emile von Brucken-FockSeleneia (1894) ‘Maneschijn muziek…. Ik gaf mij gevangen in vrouwenhanden’ (Interlude & Maanlied Heros) [Denzil Delaere, Kees Hilhorst (vioolsolo)]
9. Gustaaf Francies de PauwBellida (1879) ‘Que les oiseau qu’il chante’ (Act I Serenade Lorenzo) [Denzil Delaere]
10. Gustaaf Francies de Pauw Bellida (1897) ‘Ou donc aller mon Dieu’ (Air d’orphéline Bellida) [Jolien De Gendt]
11. Jan Brandts-Buys – Micarême (1919) ‘Gott sei gedankt’ (Der junge Frau) [Jolien De Gendt]
12. Jan Brandts-BuysMicarême (1919) ‘Duet’ (Der junge Frau, Narr) [Jolien De Gendt, Denzil Delaere]
13. Ignace Lilien – Beatrijs (1927) 'Duet Gratiaan-Beatrijs' [Jolien De Gendt, Denzil Delaere]
14. Harry MayerFaust (1952) ‘Es ist so Schwul... Es war einmal ein König in Thule… Wie kommt das schöne Kästchen hier herein?’ (Act II Recitative & Aria Margerete) [Jolien De Gendt] *
      TOEGIFTEN
15. Karel Miry – Charles Quint ‘Dieu des amours’ [Denzil Delaere]
16. Karel MiryBouchard d’Avesnes ‘Reviens, car dans mon âme’ [Jolien De Gendt]

* De uitvoeringen van fragmenten uit Jan Rijkens Norma en het Lied van de koning van Thule met  Juwelenaria 'Wie kommt das schöne Kästchen hier herein?' uit Harry Mayers Faust zijn wereldpremières. Alle andere fragmenten – behalve Bellida – zijn hedendaagse creaties waarvan geen opnamen bestaan en waarvan de uitvoeringstraditie verloren ging.

De uitvoerenden

 • ConcertJolien
 • ConcertDenzil
 • ConcertPieter
 • ConcertKeesHilhorst
 • Soprano Jolien De Gendt
 • Tenor Denzil Delaere
 • Pianist Pieter Dhoore
 • Violin player Kees Hilhorst

Het concert wordt ingeleid door muziekfilosoof René Seghers, auteur van het 401NederlandseOperas handboek in wording en samensteller van het concert. De fantastische sopraan Jolien De Gendt en de gloedvolle lyrische tenor Denzil Delaere zullen laten horen dat het om parels uit de Nederlandse operaliteratuur gaat. Zij worden begeleid op piano door Pieter Dhoore, een jonge, bevlogen pianist die zich gedurende de repetities als een ware maestro aan dit bijzondere repertoire heeft gecommitteerd. De Gendt en Delaere zijn ook Diva en Divo van de maand op onze 401DutchDivas website. Delaere is de eerste zanger ooit die deze status twee keer bereikt; hij was twee jaar geleden al eens Divo van de Maand, vanwege zijn adembenemende optreden in Karel Miry's Charles Quint , bij onze collega’s van Lyrica Gent. De Arnhemse violist Kees Hilhorst was eerder concertmeester van o.a. de Reisopera en momenteel ook van 'Ensemble Esprit'. Hij gasteert regelmatig bij het Amsterdams Phiharmonisch Orkest en nam onder meer Maurits Konings 'Fantasie Sonata' op voor de Nederlandse Radio en CD. Zijn ruime ervaring met zowel het orkestwezen als de opera maakte hem, in combinatie met zijn graad in muzikologie tot de ideale violist voor het 401NederlandseOperas-project.

Locatie, live uitzending, downloads

De locatie van het concert is een schilderachtig landgoed te Hoog-Keppel, waar een select gezelschap van genodigden het concert kan bijwonen. Fragmenten van het concert zullen live op 401NederlandseOperas.nl worden gestreamed en in de dagen daarna zal een video en audio download worden aangeboden van het complete concert. Dit wordt professioneel geregistreerd.

Beperkt kaarten beschikbaar

Het concert is besloten vanwege de beperkte beschikbaarheid van plaatsen op deze exclusieve locatie. Doel is het 401NederlandseOperas project te promoten en vervolgconcerten op andere passende locaties te realiseren. Zo zal via concertregistraties een steeds groter deel van het Nederlandse opera-erfgoed worden ontsloten. Het later te verschijnen handboek zal aldus een klinkend document worden, dat mensen verwijst naar muziek die ook werkelijk kan worden genoten. Om de trouwe fans van 401DutchDivas en 401NederlandseOperas de gelegenheid te geven bij dit unieke concert aanwezig te zijn, reserveren wij maximaal 20 plaatsen. Deze kosten euro 100 per stuk, inclusief drankjes en hapjes. Daarmee sponsort u dan teven het eerstvolgende concert. U kunt uw wens het concert bij te wonen kenbaar maken via de Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. op deze website.

Sponsoring

Vindt u het ontsluiten van het Nederlands opera-erfgoed ook belangrijk en wilt u bijdragen aan onderzoek of concerten, neem dan contact met ons op via onderstaand mail of telefoonnummer. Op de website vind u onder het kopje sponsoring een overzicht van de mogelijkheden.

Namens 401NederlandseOperas,

Bas ten Have
Anthony van der Heijden
René Seghers